Zeilen op het Markermeer

Zeilen op het Markermeer
Zeilen op het Markermeer, een ruim vaargebied waar wij met het zeilschip de Catharina van Mijdrecht goed uit de voeten kunnen. De altijd wel aanwezige wind zorgt ervoor dat we bijna elke dag kunnen zeilen. De meeste havens liggen aan de beschutte westzijde zodat er ook bij meer wind comfortabel kan worden gezeild. In de zomer loopt de temperatuur van het ondiepe water snel op, wat weer uitnodigt tot een frisse duik.

Ontstaan.
Het had niet veel gescheeld of ook dit unieke vaargebied was ingepolderd. In de oorspronkelijke plannen voor de Zuiderzeewerken van ir. Cornelis Lely kwam de ingepolderde ‘Markerwaard’ al voor. Na de aanleg van de Houtribdijk (1976), tussen Enkhuizen en Lelystad, werd het IJsselmeer opgedeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. Deze dijk was de voorbereiding voor de inpoldering. Door gewijzigde inzichten en protesten van de bevolking werd de drooglegging echter uitgesteld. Uiteindelijk werd pas in 2003 definitief voor een open Markermeer gekozen.

Geografie.
Het Markermeer heeft een oppervlakte van 700 km2. Met een gemiddelde diepte van slechts 3 meter is het relatief ondiep. Bij Lelystad, in het zuidoosten, is het met 4 meter het diepst. Ook de bodem verschilt met die van het IJsselmeer. Doordat hier vroeger minder stroming stond is de bodem egaler en bestaat hij voor het merendeel uit slib. Hierdoor is de golfslag op het Markermeer rustiger .

IJmeer.
Ten zuidwesten van Marken gaat het Markermeer over in het IJmeer. Hier, tussen Amsterdam en Almere, vindt veel stedelijke ontwikkeling plaats; Amsterdam heeft hier in het water de nieuwe wijk IJburg gebouwd, en ook Almere heeft plannen om verder in het water uit te breiden. Ook wordt er nog steeds gepraat over een brugverbinding tussen beide steden.

Havens.
Aan het Marker- en IJmeer liggen de volgende havens (met de klok mee vanaf Monnickendam): Monnickendam, Katwoude, Marken, Volendam, Edam, Scharwoude, Hoorn, Wijdenes, Broekerhaven, Enkhuizen, Lelystad, de Blocq van Kuffeler, Pampushaven, ’t Hooft, Muiderzand, Muiden, Pampus, IJburg, Amsterdam, Durgerdam, Uitdam, de Nes.

Sfeerimpressie

Populaire arrangementen

De ervaring van onze gasten staat centraal aan boord van de Catharina van Mijdrecht. Onder deskundige begeleiding kun je bijvoorbeeld helpen zeilen of zelfs het roer een tijdje overnemen. Ook is er voldoende tijd voor gezellige onderonsjes onder het genot van een heerlijke hapje en drankje.
Dagtocht zeilen
Geniet van een geheel verzorgde dag zeilen op het IJsselmeer inclusief lunch en drankjes. Even een heerlijk dagje uitwaaien met familie, vrienden of collega’s!

MEER INFORMATIE
Dagtocht
Bedrijfsuitje
Kom helemaal tot rust tijdens een extra verzorgde tweedaagse zeiltocht op het IJsselmeer met je collega's of zakenrelaties!

MEER INFORMATIE
Tweedaags bedrijfsuitje
Weekend zeilen volpension
Even een heerlijk weekendje zeilen op het IJsselmeer. In twee dagen tijd geniet je van heerlijke hapjes, drankjes en gezellige onderonsjes!

MEER INFORMATIE
Weekend volpension
Teambuilding
Geniet met je hele team van een geheel verzorgd bedrijfsuitje op het water!

MEER INFORMATIE
Teambuilding

© 2022 - Catharina van Mijdrecht