Forteiland Pampus

Het Forteiland Pampus werd gebouwd tussen 1887 en 1895. Voor de bescherming van Amsterdam was na de Frans-Duitse oorlog een meesterlijk millitair plan bedacht: de Stelling van Amsterdam. Om een aanval vanaf het IJ af te weren, besloot men een fort in het IJmeer te bouwen. Hiervoor gebruikte men een verhoogd deel van de dichtgeslibte ondiepte “Pampus”. Hoewel Pampus in opdracht van het Ministerie van Oorlog werd gebouwd werd het nooit voor oorlogshandelingen gebruikt, maar later wel als oefenlocatie voor het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eind jaren ’80 besloot men dat het verval moest stoppen en werd de Stichting Pampus opgericht. Met man en macht werd het fort bevrijd van afval, puin en begroeiing. Jaar na jaar kreeg het Forteiland Pampus een stuk van zijn schoonheid terug. Dankzij jarenlange inzet van vele vrijwilligers is het fort een echte bezienswaardigheid geworden. Van een militair bastion is het nu veranderd in een eiland van rust, historie en plezier voor jong en oud.

Met een gids
Wil je meer weten? Meer verhalen horen? Heb je vragen over de oorsprong van het eiland? Ga dan mee met een van de gidsen die dagelijks klaar staan. Hun kennis en verhalen over het fort geven je bezoek een extra dimensie. Groepen kunnen vooraf ook een privégids reserveren.

Het oude fort
Op Pampus beleef je de verhalen van de vroegere ondiepte, het eiland en het fort.
Dwaal met een routekaart door de ruïnes van het fort en beleef hoe het er vroeger aan toe ging.

Beleef het verleden
Geratel van machines, kanonschoten, fortwachters die je hun verhalen vertellen. Pampus leeft! De eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden zijn weer tot leven gebracht via multimedia. In de “Pampus Xperience” waan je je terug in de tijd en ontdek je de geheimen van het fort.

Bezoek Forteiland Pampus
Op Forteiland Pampus is er veel te beleven voor zowel volwassenen als jeugdgroepen.
Een bezoek aan het Forteiland Pampus is eenvoudig te combineren met een dagje zeilen op de Catharina van Mijdrecht. Wij regelen met alle plezier deze activiteit voor jullie.

Sfeerimpressie

Populaire arrangementen

De ervaring van onze gasten staat centraal aan boord van de Catharina van Mijdrecht. Onder deskundige begeleiding kun je bijvoorbeeld helpen zeilen of zelfs het roer een tijdje overnemen. Ook is er voldoende tijd voor gezellige onderonsjes onder het genot van een heerlijke hapje en drankje.
Dagtocht zeilen
Geniet van een geheel verzorgde dag zeilen op het IJsselmeer inclusief lunch en drankjes. Even een heerlijk dagje uitwaaien met familie, vrienden of collega’s!

MEER INFORMATIE
Dagtocht
Bedrijfsuitje
Kom helemaal tot rust tijdens een extra verzorgde tweedaagse zeiltocht op het IJsselmeer met je collega's of zakenrelaties!

MEER INFORMATIE
Tweedaags bedrijfsuitje
Weekend zeilen volpension
Even een heerlijk weekendje zeilen op het IJsselmeer. In twee dagen tijd geniet je van heerlijke hapjes, drankjes en gezellige onderonsjes!

MEER INFORMATIE
Weekend volpension
Teambuilding
Geniet met je hele team van een geheel verzorgd bedrijfsuitje op het water!

MEER INFORMATIE
Teambuilding

© 2024 - Catharina van Mijdrecht