dagje ijsselmeer

Zeilen op het IJsselmeer

Zeilen op het IJsselmeer
Zeilen op het IJsselmeerZeilen op het IJsselmeer, een mooi en gevarieerd vaargebied waarin wij met de Catharina van Mijdrecht goed uit de voeten kunnen. De altijd aanwezige wind zorgt ervoor dat wij vlot de volgende haven kunnen bereiken. De weidse ruimte is ideaal om in lange rakken door te zeilen op het IJsselmeer, waarbij we niet gebonden zijn aan getij of vaargeulen. Bij mooi weer nodigt het zoete water uit voor een zwempartijtje als het schip voor anker ligt.

Ontstaan
Het IJsselmeer is een nog relatief jong vaargebied. Het is ontstaan toen in 1932 de Zuiderzee door de Afsluitdijk werd verdeeld in een zoute Waddenzee en een zoet IJsselmeer. Ook daarna is het nog verder ingeperkt. De Wieringermeerpolder was al droog voor de afsluiting (1930). De Noordoostpolder (1942), en de Flevopolder (in twee fasen: 1957-1968) volgden al snel. In 1976 werd de Houtribdijk voltooid; deze dijk tussen Enkhuizen en Lelystad deelde het IJsselmeer in een noordelijk en een zuidelijk deel. Dit zuidelijke deel werd het Markermeer.

Geografie
Het huidige IJsselmeer heeft een oppervlakte van 1100 km2. Met een gemiddelde diepte van 4 meter is het relatief ondiep. Met 5,5 meter is de ‘Val van Urk’ het diepste punt. Door de getijdestromingen van de vroegere Zuiderzee heeft het IJsselmeer nog steeds een zeer gevarieerde zanderige bodem met diverse zandbanken en diepe geulen. Deze variatie in de bodem van het IJsselmeer is verantwoordelijk voor de soms grillige golfslag bij harde wind.

Havens
Aan het IJsselmeer vinden wij de volgende havens (met de klok mee, vanaf Enkhuizen):
Enkhuizen, Andijk, Medemblik, Oude Zeug, Den Oever, Breezanddijk, Kornwerderzand, Makkum, Workum, Hindelopen, Stavoren, Laaxum, Lemmer, Urk, Lelystad en Trintelhaven.
Aan boord hebben wij uitgebreide informatie over deze havens.


Blijf op de hoogte van onze acties en nieuws

Meld je aan en ontvang aanbiedingen per kwartaal in je mailbox!