Zeilen op het IJsselmeer

Zeilen op het IJsselmeer
Zeilen op het IJsselmeer, een mooi en gevarieerd vaargebied waarin wij met de Catharina van Mijdrecht goed uit de voeten kunnen. De altijd aanwezige wind zorgt ervoor dat wij vlot de volgende haven kunnen bereiken. De weidse ruimte is ideaal om in lange rakken door te zeilen op het IJsselmeer, waarbij we niet gebonden zijn aan getij of vaargeulen. Bij mooi weer nodigt het zoete water uit voor een zwempartijtje als het schip voor anker ligt.

Ontstaan
Het IJsselmeer is een nog relatief jong vaargebied. Het is ontstaan toen in 1932 de Zuiderzee door de Afsluitdijk werd verdeeld in een zoute Waddenzee en een zoet IJsselmeer. Ook daarna is het nog verder ingeperkt. De Wieringermeerpolder was al droog voor de afsluiting (1930). De Noordoostpolder (1942), en de Flevopolder (in twee fasen: 1957-1968) volgden al snel. In 1976 werd de Houtribdijk voltooid; deze dijk tussen Enkhuizen en Lelystad deelde het IJsselmeer in een noordelijk en een zuidelijk deel. Dit zuidelijke deel werd het Markermeer.

Geografie
Het huidige IJsselmeer heeft een oppervlakte van 1100 km2. Met een gemiddelde diepte van 4 meter is het relatief ondiep. Met 5,5 meter is de ‘Val van Urk’ het diepste punt. Door de getijdestromingen van de vroegere Zuiderzee heeft het IJsselmeer nog steeds een zeer gevarieerde zanderige bodem met diverse zandbanken en diepe geulen. Deze variatie in de bodem van het IJsselmeer is verantwoordelijk voor de soms grillige golfslag bij harde wind.

Havens
Aan het IJsselmeer vinden wij de volgende havens (met de klok mee, vanaf Enkhuizen): Enkhuizen, Andijk, Medemblik, Oude Zeug, Den Oever, Breezanddijk, Kornwerderzand, Makkum, Workum, Hindelopen, Stavoren, Laaxum, Lemmer, Urk, Lelystad en Trintelhaven. Aan boord hebben wij uitgebreide informatie over deze havens.

Sfeerimpressie

Populaire arrangementen

De ervaring van onze gasten staat centraal aan boord van de Catharina van Mijdrecht. Onder deskundige begeleiding kun je bijvoorbeeld helpen zeilen of zelfs het roer een tijdje overnemen. Ook is er voldoende tijd voor gezellige onderonsjes onder het genot van een heerlijke hapje en drankje.
Dagtocht zeilen
Geniet van een geheel verzorgde dag zeilen op het IJsselmeer inclusief lunch en drankjes. Even een heerlijk dagje uitwaaien met familie, vrienden of collega’s!

MEER INFORMATIE
Dagtocht
Bedrijfsuitje
Kom helemaal tot rust tijdens een extra verzorgde tweedaagse zeiltocht op het IJsselmeer met je collega's of zakenrelaties!

MEER INFORMATIE
Tweedaags bedrijfsuitje
Weekend zeilen volpension
Even een heerlijk weekendje zeilen op het IJsselmeer. In twee dagen tijd geniet je van heerlijke hapjes, drankjes en gezellige onderonsjes!

MEER INFORMATIE
Weekend volpension
Teambuilding
Geniet met je hele team van een geheel verzorgd bedrijfsuitje op het water!

MEER INFORMATIE
Teambuilding

© 2022 - Catharina van Mijdrecht