Zeilen op de Waddenzee

Zeilen op de Waddenzee
Zeilen op de Waddenzee, een gevarieerd en avontuurlijk vaargebied waarin de Catharina van Mijdrecht met slechts 90 cm diepgang goed tot haar recht komt. De vele zandbanken en wantijen vormen geen belemmering om ons doel te bereiken. In tegenstelling tot het IJsselmeer moeten we bij het zeilen op de Waddenzee echter wel goed rekening houden met het tij. Het volgende eiland kunnen we alleen binnen een bepaald tijdvlak bereiken, anders lopen we vast of worden we door de gekeerde stroming tegengehouden. Soms moeten we hier dan ook een gokje wagen, of accepteren dat de reis niet altijd gaat als gepland. In zo’n geval kunnen we het volgende tij ook rustig op een zandbank afwachten. Dit droogvallen is natuurlijk op zich al een belevenis; je kunt rond het schip wandelen of naar schelpdieren zoeken, en als het water weer terugkomt varen we gewoon verder waar jullie net nog konden lopen.

Voormalige Zuiderzee
Dit noordelijk deel van de voormalige Zuiderzee heeft na de afsluiting van het IJsselmeer haar oorspronkelijke karakter grotendeels behouden. Nog altijd wisselt met het tij ook het uiterlijk van de Waddenzee. Het constante spel van eb en vloed zorgt er voor dat twee maal per etmaal een groot deel van de Waddenzee droogvalt en weer onderloopt. Voor dit vaargebied zijn onze Nederlandse platbodemschepen uitstekend geschikt, want ondanks het vaak ondiepe water kan er toch nog goed gezeild worden. Het Waddenzeegebied heeft ook een grote ecologische waarde. Het is de kraamkamer voor vele Noordzeevissen, het leefgebied van de zeehond en een belangrijk foerageergebied voor miljoenen trekvogels. Het staat dan ook sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geografie
De Waddenzee strekt zich uit van Den Helder tot het 500 km oostelijker gelegen Esbjerg in Denemarken en heeft een oppervlakte van ongeveer 10.000 km². De diepte loopt behoorlijk uiteen; tussen de eilanden liggen diepe getijdegeulen van soms wel 30 meter diep. Vlak daarnaast kan echter een zandbank liggen die zelfs bij vloed nauwelijks onder water staat. Aan de ene kant worden de golven afgeremd door de zandbanken maar aan de andere kant kan een harde wind samen met een sterke stroming de golven flink opzwepen. Zeilen op de Waddenzee kan hierdoor heel afwisselend zijn.

Eilanden
De kroon op de Wadden zijn de eilanden, elk met zijn eigen unieke karakter en mogelijkheden. Een Waddeneiland bereiken is natuurlijk op zich al heel wat, maar het loont zeker om de tijd te nemen om het verder te verkennen, het liefst op de fiets. De eilanden hebben voor iedereen wel wat te bieden: mooie ruime stranden voor de zon- en zeeaanbidders,  eindeloze ongerepte duinen en bossen voor wandel- en natuurliefhebbers. En in het zomerseizoen ook nog een uitbundig uitgaansleven voor de late uurtjes, en leuke dorpjes en stadjes om in rond te kijken en te winkelen.

Havens
Aan de Nederlandse Waddenzee vinden we de volgende havens en eilanden (met de klok mee, vanaf Den Oever): Den Oever (op het voormalige eiland Wieringen), Den Helder, Oudeschild (Texel), Cocksdorp (Texel), Oost Vlieland, West Terschelling, Nes (Ameland), Schiermonnikoog, Rottumeroog, Delfzijl, Eemshaven, Noordpolderzijl, Lauwersoog, Holwerd, Harlingen en Kornwerderzand.

Sfeerimpressie

Populaire arrangementen

De ervaring van onze gasten staat centraal aan boord van de Catharina van Mijdrecht. Onder deskundige begeleiding kun je bijvoorbeeld helpen zeilen of zelfs het roer een tijdje overnemen. Ook is er voldoende tijd voor gezellige onderonsjes onder het genot van een heerlijke hapje en drankje.
Dagtocht zeilen
Geniet van een geheel verzorgde dag zeilen op het IJsselmeer inclusief lunch en drankjes. Even een heerlijk dagje uitwaaien met familie, vrienden of collega’s!

MEER INFORMATIE
Dagtocht
Bedrijfsuitje
Kom helemaal tot rust tijdens een extra verzorgde tweedaagse zeiltocht op het IJsselmeer met je collega's of zakenrelaties!

MEER INFORMATIE
Tweedaags bedrijfsuitje
Weekend zeilen volpension
Even een heerlijk weekendje zeilen op het IJsselmeer. In twee dagen tijd geniet je van heerlijke hapjes, drankjes en gezellige onderonsjes!

MEER INFORMATIE
Weekend volpension
Teambuilding
Geniet met je hele team van een geheel verzorgd bedrijfsuitje op het water!

MEER INFORMATIE
Teambuilding

© 2022 - Catharina van Mijdrecht