Nederland waterland

In de zomer van 2013 heeft IDTV, in opdracht van de EO, de nieuwe documentaireserie “Nederland Waterland” opgenomen. De Catharina van Mijdrecht speelt hierin een prominente rol. Behalve dat het vijf weken lang de accommodatie was voor de filmcrew, komt het schip veelvuldig zeilend in beeld; het vormt als het ware het decor waarachter Nederland Waterland zich ontvouwen. In acht afleveringen, waarbij de Catharina van Mijdrecht door heel Nederland zeilt, worden de verschillende relaties tussen het land, de bewoners en het water belicht. In iedere aflevering wordt een ander vaargebied getoond met de daar specifieke interactie met het water; denk aan recreatie, handel, scheepvaart en natuurbehoud. Maar ook de aloude strijd van de Nederlanders tegen het water komt ruim aan bod. Hierbij lopen verleden, heden en toekomst vloeiend ineen.

Catharina van Mijdrecht
Regisseur Noud Holtman: “In 8 afleveringen varen we dwars door Nederland; van de Wadden in het noorden tot aan Zeeland in het zuiden. Van het moderne Rotterdam tot het oude Nijmegen. Elke aflevering verkennen we een andere regio. Dat doen we met de prachtige, 100 jaar oude klipperaak ‘De Catharina van Mijdrecht’. Zij neemt ons mee op reis. We zeilen over smalle sloten en brede kanalen, over Maas en Waal, over Friese en Utrechtse meren, door Overijsselse moerassen, en over Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer. Elke aflevering duurt één dag, van zonsopkomst tot zonsondergang. We gaan op zoek naar schitterende vergezichten en bijzondere details. En we ontmoeten Nederlanders die dagelijks met het water leven, doordat ze ermee werken, eraan wonen of er geliefden aan verloren.”

Waterland
In ons dagelijks leven staan we niet vaak stil bij al dat water om ons heen, we zijn eraan gewend. Wat bezielt een volk om in een moeras te gaan wonen en vervolgens stukje bij beetje dat moeras te willen bedwingen? Wat zegt dat over ons? We bekijken onszelf en ons land vanaf het water en dat levert een prachtig, soms verrassend, soms ontroerend, bijna tijdloos beeld op van de Nederlanders en onze relatie met het water. ‘Nederland Waterland’ is een tv-document dat de kijker verrast, trots, maar ook licht melancholiek achterlaat.”

Vanaf donderdag 4 december 2014 was ‘Nederland Waterland’ wekelijks te zien op NPO1

Nederland Waterland in de VPRO gids 48 november 2014.
Nederland Waterland VPRO

 

 

 

 

Nederland Waterland in de Telegraaf van 17 september 2014.
Nederland Waterland Telegraaf

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederland Waterland in de EO-visie 47 november 2014.
Nederland Waterland EO

 

 

 

 

 

Nederland Waterland – de muziekclips
Voor deze serie is speciale muziek geschreven door de gelauwerde Nederlandse filmcomponist Fons Merkies in samenwerking met Laurens Goedhart.

Afleveringen

  • Aflevering 1: Noord-Holland. Van Amsterdam via de Noord-Hollandse polders naar de Waddenzee.
  • Aflevering 2: Friesland. Van het Friese waddeneiland ‘Griend’ via de Afsluitdijk naar de Friese meren, sloten en kanalen.
  • Aflevering 3: Overijssel en Flevoland. Van het Overijsselse moeras ‘De Weerribben’ via het IJsselmeer en Markermeer naar onze grootste polder: Flevoland.
  • Aflevering 4: ‘De Noordzee op’. Noord- en Zuid-Holland. Over onze handel over zee. Van Amsterdam door het Noordzeekanaal de Noordzee op, via de grootste haven van Europa eindigen we in de stad Rotterdam.
  • Aflevering 5:  Zeeland. Dwars over de grote zeearmen op zoek naar de diepgewortelde liefde én angst voor de zee.
  • Aflevering 6: Brabant. Via het Hollands Diep stroomopwaarts de rivieren op; Maas en Waal. Hoe houden we die rivieren in toom?
  • Aflevering 7: Brabant en Gelderland. Van Nijmegen tot voorbij Arnhem. Over de handel op de rivieren.
  • Aflevering 8: Provincie Utrecht. Van de randen van de stad Utrecht de Vecht op, via Loosdrechtse plassen richting Markermeer.

Bekijk hier alle afleveringen

Sfeerimpressie

Populaire arrangementen

De ervaring van onze gasten staat centraal aan boord van de Catharina van Mijdrecht. Onder deskundige begeleiding kun je bijvoorbeeld helpen zeilen of zelfs het roer een tijdje overnemen. Ook is er voldoende tijd voor gezellige onderonsjes onder het genot van een heerlijke hapje en drankje.
Dagtocht zeilen
Geniet van een geheel verzorgde dag zeilen op het IJsselmeer inclusief lunch en drankjes. Even een heerlijk dagje uitwaaien met familie, vrienden of collega’s!

MEER INFORMATIE
Dagtocht
Bedrijfsuitje
Kom helemaal tot rust tijdens een extra verzorgde tweedaagse zeiltocht op het IJsselmeer met je collega's of zakenrelaties!

MEER INFORMATIE
Tweedaags bedrijfsuitje
Weekend zeilen volpension
Even een heerlijk weekendje zeilen op het IJsselmeer. In twee dagen tijd geniet je van heerlijke hapjes, drankjes en gezellige onderonsjes!

MEER INFORMATIE
Weekend volpension
Teambuilding
Geniet met je hele team van een geheel verzorgd bedrijfsuitje op het water!

MEER INFORMATIE
Teambuilding

© 2024 - Catharina van Mijdrecht