Bataviawerf
De Bataviawerf
De echte Batavia werd gebouwd in 1628 voor de Verenigde Oostindische Compagnie. Het was een spiegelretourschip, wat betekent dat het heen en weer zou gaan varen tussen Nederland en Indië. Het schip verging helaas al op de eerste reis: vlak voor de kust van Australië liep het op de rotsen. Daarna brak er ook nog muiterij uit! Slechts een klein deel van de 341 opvarenden overleefde de reis.
Op de Bataviawerf in Lelystad is de Batavia nagebouwd, de droom van scheepsbouwmeester Willem Vos. In 1985 begon hij met de bouw; hij deed er uiteindelijk tien jaar over. Niemand wist precies hoe je zo’n schip moest bouwen, maar het moest er zo echt mogelijk aan toe gaan. Alles aan het schip is dan ook met de hand nagemaakt, zelfs de kanonnen. Je kan het allemaal komen bekijken op de Bataviawerf.
Huidige scheepsbouwproject
Het oorlogsschip De Zeven Provinciën werd in 1664-1665 gebouwd voor de Admiraliteit van Rotterdam. Het maakte deel uit van een grote vloot die de Nederlandse maritieme macht moest versterken voor de strijd tegen Engeland. Onder leiding van Admiraal Michiel de Ruyter won Nederland vele zeeslagen, waaronder in 1666 de Vierdaagse Zeeslag tijdens de Tweede Engels-Nederlandse oorlog. In 1694 werd het schip wegens ouderdom verkocht en tenslotte gesloopt.
Het doel van dit project is om een zo getrouw mogelijke reconstructie van dit 17e-eeuwse oorlogsschip te maken, aan de hand van bestaand bronnenmateriaal. Bouwtekeningen maakten in de 17de eeuw nog geen deel uit van het bouwproces, maar aan de hand van bestekken (bouwbeschrijvingen) en de schilderijen van Willem van de Velde is het mogelijk om de historische realiteit zo dicht mogelijk te benaderen.
Bezoek de Bataviawerf
Met de complete Bataviawerf ben je wel tweeëneenhalf uur zoet, maar ook in een uurtje is er veel te beleven voor zowel volwassenen als schoolgroepen.
Een bezoek aan de Bataviawerf is eenvoudig te combineren met een dagje zeilen op de Catharina van Mijdrecht. De Bataviawerf bezoeken met een zeilschip is een bijzondere ervaring; we leggen pal naast het historische zeilschip aan!
Wij regelen deze activiteit met alle plezier voor jullie.
Kijk op de website voor meer informatie