duurzaam zeilen

Binnenwater

Afwisselend
BinnenwaterNaast de grote vaargebieden biedt het binnenwater van Nederland nog talloze kanalen, rivieren en kleinere meren. Vele hiervan zijn ook goed toegankelijk voor de Catharina van Mijdrecht; we kunnen er meestal zelfs zeilen. Dit is wel afhankelijk van de windrichting, tegen de wind in opkruisen gaat in deze smalle wateren meestal niet. Wij lassen graag een kanaaldagje in een langere reis in, gewoon voor de afwisseling. Het is een hele belevenis om met een groot schip door de smalle grachten van een stadje te varen, of in een rustig tempo langs weilanden met koeien en schapen te zeilen. Soms doen we dit ook om de harde wind op het open water te ontlopen.

Routes
Hieronder staan enkele gangbare binnendoor-routes die ingepland kunnen worden in een zeilreis. Deze kanaalroutes moeten natuurlijk wel passen in de totale zeilreis. Er zijn geen garanties dat er gezeild kan worden en in sommige gevallen zullen we extra motoruren in rekening moeten brengen. De vermelde duur van de routes is afhankelijk van het aantal tussenstops dat gemaakt wordt. De routes zijn allemaal in beide richtingen te varen.

Noordhollands kanaal, 2 dagen.
Deze route loopt vanaf het Markermeer/IJmeer door Amsterdam, via het IJ, de Zaan en het Noordhollands kanaal naar Den Helder, vanwaar we verder kunnen varen over de Waddenzee. Bezienswaardigheden zijn hier volop: Amsterdam, het industriële erfgoed van Zaandam, de Zaanse Schans met haar vele molens, Alkmaar en maritiem Den Helder. We kunnen overnachten in Amsterdam, Alkmaar of Den Helder.

Ringvaart Haarlemmermeerpolder, 3 dagen.
Deze route loopt vanaf het Markermeer/IJmeer via het IJ, het Spaarne, de Ringvaart, de Nieuwe Meer en via de Kostverlorenvaart dwars door Amsterdam weer terug naar het IJ. Bezienswaardigheden zijn ook hier volop; Amsterdam, Haarlem, Leiden, de Kagerplassen, het Braassemmermeer, de Westeinderplassen, Aalsmeer en Schiphol. Overnacht kan er worden in Haarlem, op de Kaag, in Leiden, Oude Wetering, Aalsmeer of Amsterdam.

Randmeren Flevopolder, 1-2 dagen.
Deze route loopt vanaf het Markermeer/IJmeer via het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw, Nuldernauw, Wolderwijk, Veluwemeer, Drontermeer, Vossemeer en via het Ketelmeer naar het IJsselmeer. De bezienswaardigheden zijn hier Spakenburg, Nijkerk, Harderwijk en Elburg. In deze stadjes kan ook worden overnacht.

Workum, 1-2 dagen.
Deze route loopt vanaf het IJsselmeer door Workum dan via het Gaastmeer, de Fluessen en het Johan Frisokanaal terug naar het IJsselmeer bij Stavoren. Overnacht kan er worden op een van de onbewoonde eilandjes of in Heeg. In het bezienswaardige Workum of Stavoren kan een tussenstop worden gemaakt of overnacht.

Johan Frisokanaal, 1dag.
Deze route loopt vanaf het IJsselmeer via Stavoren en Heeg naar Lemmer. In deze stadjes kan ook worden overnacht.

Margrietkanaal, 1-2 dagen.
Dit kanaal loopt vanaf het IJsselmeer via Lemmer, Sneek en Grou naar Leeuwarden. Deze stadjes zijn zeer bezienswaardig en er kan ook worden overnacht.

Dokkumergrootdiep, 1-2 dagen.
Deze route loopt vanaf Leeuwarden via de Dokkumer Ee, het Dokkumergrootdiep en het Lauwersmeer naar de oostelijke Waddenzee. In het bezienswaardige Dokkum en Leeuwarden kan worden overnacht.

Van Harinxma Kanaal, 1 dag.
Dit kanaal loopt vanaf de westelijke Waddenzee via Harlingen en Franeker naar Leeuwarden. Deze stadjes zijn bezienswaardig en er kan ook worden overnacht.

Groningen, 2 dagen.
Deze route loopt vanaf de oostelijke Waddenzee via het Lauwersmeer naar Zoutkamp. Daaarna via het Reitdiep naar Groningen, waar kan worden overnacht. Verder via het Eemskanaal richting Delfzijl en vanaf hier over de Eems naar het Duitse Wad.


Blijf op de hoogte van onze acties en nieuws

Meld je aan en ontvang aanbiedingen per kwartaal in je mailbox!